Новини

Конкурентний компроміс: як проблема індустрії об’єднує бренди

Конкурентний компроміс: як проблема індустрії об’єднує бренди

Розбираємо, що змусило «1+1 Медіа», StarLightMedia, «Медіа Групу Україна» та Inter Media Group поєднати зусилля в ініціативі «Чисте небо». Поширення нелегального контенту впливає не тільки на роботу правовласників і провайдерів, які через це щорічно зазнають серйозних збитків, але і перешкоджає розвитку галузі в цілому. Ми поговорили з маркетинг-директором компанії ВОЛЯ, директором діджитал-напряму «1+1 медіа» і керівником ініціативи «Чисте небо» (об'єднання «1+1 Медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та Inter Media Group) про те, як легальному контенту перемогти піратський.

Точно визначити відсоток піратського контенту в Україні неможливо, адже більшість такої продукції спочатку містить в собі частину легальної. Тому останнім часом компанії ведуть активний і консолідований моніторинг нелегального контенту. Одним з прикладів став спільний кейс StarLightMedia і компанії ВОЛЯ.

«Це був онлайн-майданчик, який розміщував як український, так і міжнародний контент. Спільними зусиллями нашої компанії і StarLightMedia, а також групи FOX & National Geographic, нам вдалося закрити доступ до цього нелегального контенту». Завдяки зусиллям «1+1 медіа», «Медіа Групи Україна», StarLightMedia і компанії ВОЛЯ було відкрито кримінальне провадження проти піратського онлайн-ресурсу tvoetv.in.ua за ст. 176 Кримінального кодексу України (порушення авторського права і суміжних прав – прим. автора). В цьому інциденті «1+1 медіа» оцінила свої збитки в 1 млн 148 тис. грн.

Крім того, чотири найбільші медіагрупи України об'єднали зусилля і створили ініціативу «Чисте небо», основна мета якої – розвивати ринок легального відеоконтенту і боротися з піратством. Кожен квартал вона публікує список сайтів, яких викрили в крадіжці. Ініціатива працює спільно з Українською Антипіратською Асоціацією (УАПА), яка регулярно веде моніторинг брендів, які розміщують рекламу на таких ресурсах.

У 2015 році ініціатива запустила кампанію «Ігноруй піратів! Не порушуй авторські права». Кампанія складалася з п'яти роликів, в яких рекламодавці, гравці рекламного ринку та українські зірки надихали глядачів не дивитися контент на піратських майданчиках і не розміщувати там рекламу. Боротьбі з піратством сприяють і нещодавні законодавчі ініціативи, націлені на регулювання відносин на ринку. Перевагою у бік легальності також стане і блокування сигналу на супутнику. «Був прийнятий закон, який регулює процедуру звернення правовласника до сайту, що порушує права інтелектуальної власності. Якщо сайт не відповідає або відповідає, але цієї інформації недостатньо для звернення в суд, то власник може звернутися до інтернет-хостера цього сайту», – ділиться Катерина Федорова, керівник ініціативи «Чисте небо». «Це так зване компромісне співробітництво», коли великі світові правовласники, виявивши на тому чи іншому ресурсі прояв свого контенту, дають повідомлення, і в 99% випадках ресурс прибирає цей контент з платформи. Це трудомісткий процес, але, напевно, в цій ситуації він поки найефективніший», – відзначає Вікторія Цомая.

У той же час очевидно, що піратство не перемогти без культури споживання контенту, коли кожен користувач буде усвідомлювати, що контент має вартість і є інтелектуальною власністю. Але, як і для формування будь-якої звички – на це потрібен час. А поки на допомогу приходять маркетингові активності, які реалізовували як у світі, так і в Україні. Наприклад, успішною стала кампанія в США, коли художні персонажі – улюбленці нації – грілися біля бочки з багаттям, як бідняки, тому що піратство позбавляло їх роботи.

У Великобританії протягом декількох років велася антипіратська кампанія «Ти створюєш кіно» (You make the movie). В рамках кампанії на екранах кінотеатрів перед початком сеансів демонстрували коротке повідомлення: «піратство – злочин». Так організатори хотіли донести, що просте завантаження фільмів в інтернеті таке ж правопорушення, як крадіжка автомобіля, сумочки або телевізора. Пізніше з'явилися рекламні ролики, які закінчувалися фразою: «Ваш квиток у кіно допомагає підтримати кіноіндустрію у Великобританії. Дякую».

Важливо, що в світі промоція легального контенту проводиться не тільки серед глядачів, але і компаній, які виробляють контент. Так філіппінська компанія Globe Telecom почала антипіратську пропаганду під назвою #PlayItRight під час Globe Independent Film Festival (GIFF). Основною метою було зосередити увагу на захисті прав інтелектуальної власності, а також використання ліцензійного контенту глобальними й місцевими партнерами. «В Україні, мені здається, вдалою була проста кампанія проти камкординга в кінозалах, коли поліція хапала за руку хлопця, який почав записувати фільм на камеру, – каже Катерина Федорова – Варто також згадати про кампанії режисера Любомира Левицького «Дай шанс мрії», де творчі люди закликали не використовувати крадену інтелектуальну власність».

Проект «Дай шанс мрії» підтримується Посольством США в Україні, Американською торгівельною палатою, USAID та Американським домом. В ході реалізації проекту було створено три ролика соціальної реклами. Їх транслювали на каналах «1+1 медіа», «Медіа Група Україна» і StarLightMedia. Крім того, ролики були доступні в мережі з хештегами #ДАЙШАНСМРІЇ, #GIVECHANCETODREAM. Посил проекту – продемонструвати молоді, що нелегальне споживання фільмів і музики позбавляє їх творців шансу реалізувати своє покликання. Безумовна перевага легального контенту – можливість перегляду в HD-якості з професійною озвучкою. «Платформи інвестують в хороший плеєр та інфраструктуру, яка підтримує стабільну безперебійну роботу. Тому легальний контент якісніший», – зазначає директор зі стратегії та розвитку 1+1 медіа, директор діджитал-напрямку Анна Ткаченко.