Новини

Як відрізнити піратський сайт – 8 ознак шахраїв

Як відрізнити піратський сайт – 8 ознак шахраїв

Рекомендує ініціатива "Чисте небо", мета якої розвивати в уанеті легальний аудіо-візуальний продукт і боротися з поширенням контенту, який порушує права інтелектуальної власності

Близько місяця тому українська антипіратська ініціатива "Чисте небо" склала інструкцію як розпізнати сайт-пірат. А минулого тижня подібні рекомендації надав про піратський сайт Torrent Freak. Рекомендації "Чистого неба" носять, швидше, b2b характер: вони відправляють до списку сайтів-піратів, що складається для рекламодавців, і до Content ID. Content ID – програма для сайтів з призначеним для користувача контентом, яка звіряє завантажуване відео з базою захищених авторським правом творів (так, наприклад, працює YouTube).

Навіщо тоді користувачеві потрібно відрізняти піратський сайт від легального, подумаєте ви. Щодня таких запитів як "Завантажити фільм безкоштовно" – мільйони. "А що в цьому поганого?" Не варто себе обманювати – це співучасть у крадіжці. Сайти-пірати крадуть у правовласників, заробляють на вас, точніше, на рекламі, яку ви переглядаєте, коли відвідуєте їх сайт. Так ви допомагаєте шахраям отримувати прибуток. При цьому часто класний продюсер, недоотримуючи свій чесно зароблений дохід, не може створювати такі ж хороші фільми або передачі, тому що у нього не вистачає на це грошей. Сумно, правда?

Поради від Torrent Freak консьюмерські і жартівливі. Ось вони в оригіналі, а нижче – їх короткий переказ з коментарями від "Чистого неба". Це показує, що в кожному жарті є частка правди. Отже, як визначити, що сайт піратський:

1. Чи запитує сайт ім'я, адресу і всю кредитну історію? Torrent Freak вважає: оскільки легальні сайти повинні ліцензувати голлівудські та інші фільми, то вимагають великих витрат для функціонування. Тому бажання, щоб ви платили, можна пояснити, і вони хочуть переконатися, що ви можете заплатити.

"Чисте небо" уточнює: все вірно, але не все легальне відео – платне. Є онлайн-кінотеатри, які окупають ліцензування за рахунок реклами.

2. Чи може сайт бути легальним, але не просити ні копійки? Тут Torrent Freak говорить про велику ймовірність того, що це піратський сайт. "Якщо він пропонує тисячі фільмів і телешоу, не запитуючи доступу до вашого гаманця, ви, швидше за все, перебуваєте у відкритому морі".

"Чисте небо" коментує: як ми вже сказали в попередньому пункті – може. Але при цьому ви повинні зареєструватися і отримати обліковий запис.

3. Сайт починає діяти на нерви? Torrent Freak жартує над тим, якої якості контент і реклама найчастіше зустрічаються на піратських сайтах. "Якщо вам пропонують збільшити пеніс, зустрітися з жінкою або схему швидкого збагачення, це, скоріш за все, піратський сайт. І ці безглузді пропозиції – та ціна, яку ви платите за нелегальний контент. ... Ненависна реклама – безумовно ознака нелегального сайту".

"Чисте небо": звичайно, погана реклама зустрічається всюди, але піратські сайти – рай для "нізькопробщини". Низька якість контенту, неякісне оформлення сайту, низькопробний рекламний креатив і реклама заборонених товарів та послуг є симптомами нелегального сайту.

4. Заплутаність. Torrent Freak відзначає такий момент: такі сервіси, як Netflix або Spotify, прості для використання. "Їх інтерфейси чисті, акуратні і не роблять нічого несподіваного. ... Але, якщо ви перебуваєте на сайті з шістьма кнопками завантаження, і жодна з них нічого не завантажує, це, ймовірно, піратський сайт".

"Чисте небо" коментує: хоча Torrent Freak натякає на те, що деякі піратські сайти теж зручні в користуванні. Але ж і таких, з 6 кнопками, дуже багато.

5. На сайті зібрані всі новинки прокату Torrent Freak. Головний актив Голлівуду – це тільки що випущені фільми. Він зберігає їх, як турботлива мати, дозволяючи подивитися тільки тим, хто платить. "Як правило, якщо ви дивитеся прем'єри в інтернеті безкоштовно – це незаконно". При цьому інструкція Torrent Freak окремо вказує на варіант платного VOD, коли глядач викладає кругленьку суму за перегляд новинки: "Якщо фільм вийшов сьогодні, на минулому тижні або, навіть, в минулому місяці, і ви заплатили чималу ціну, щоб подивитися його з друзями у великій кімнаті , під дорогі і шкідливі напої і закуски – ВІТАЄМО! Ви знайшли єдиний спосіб дивитися останні фільми на законних підставах ".

" Чисте небо ": тут іронізують над" дорогими і шкідливими напоями та закусками ", але в цілому – так, якщо на сайті безкоштовно пропонуються новинки прокату, то вони будуть вкрадені. А, якщо ви заплатили за них – тоді ресурс, найімовірніше, легальний.

6. "Мені подобається сайт: в ньому є все, що я хочу в одному місці. Це законно?" Torrent Freak відповідає: СТОП. Це безперечно незаконний сайт. Кіно- і телеіндустрія розважають маси, але також вони гарантують, що ви ніколи – НІКОЛИ – не зможете знайти весь контент в одному місці. Щоб законно отримати доступ до широкого списку відеоконтенту, необхідно підписатися на кілька легальних сервісів.

"Чисте небо" уточнює: напевно, колись всі виробники зможуть домовитися між собою, і конкуренція зникне. Але поки так, не можна знайти все в одному місці.

7. Сайт пропонує мені кожен телеканал за 10 фунтів стерлінгів / доларів / євро на місяць. Він легальний? Torrent Freak іронізує: так. Якщо ви можете одночасно дивитися кіно / телебачення, і кожен день ходити в кращі ресторани міста, то: або ви багач або це піратський сервіс.

"Чисте небо" пояснює: контент коштує дорого. В Україні, звичайно, мова не йде про 10 євро в місяць за канал, але приватні комерційні телеканали нерідко бувають платними.

8. На сайті відсутні контакти для зв'язку з адміністратором, а в системі WhoIS немає даних про власника сайту або є загальний е-мейл, з якого ніхто не відповідає. Це ще одна ознака нелегального сайту, яку вказує "Чисте небо", називаючи її " непрямою ".

Ініціатива "Чисте небо" створена в 2013 році з метою розвитку в уанеті легального аудіо-візуального продукту і боротьби з сайтами, що поширюють в мережі контент з порушенням права інтелектуальної власності. Її засновниками стали чотири найбільших медіа групи України – 1 + 1 Медіа, StarLightMedia, Медіа Група Україна та Inter Media Group.