Новини

Більше 35 тисяч «піратів» було притягнуто до відповідальності

Більше 35 тисяч «піратів» було притягнуто до відповідальності

Десятиліття тому Швеція була сприятливою «гаванню» для інтернет-піратів. Батьківщина Pirate Bay, місце народження Піратської партії і місце, де нелегальне скачування і поширення піратського контенту було звичною річчю. Сьогодні все змінилось.

Скандинави жорстко почали переслідувати засновників Piratе Вау, винятком не стали і приватні користувачі BitTorrent. Як пише Torrent Freak, точна кількість притягнутих до відповідальності користувачів інтернет-ресурсів скаладає 35711.

Перша хвиля позовів проти інтернет-піратів почалася в 2016 році, з тих пір практика експоненціально зростала. В цьому році станом на сьогодні було подано 49 окремих судових справ з проханням провайдерів розкрити особисті дані 35711 IP-адрес, а це більше, ніж було за два попередні роки, і навіть більше, ніж в США і Канаді. Дані засновані на заявках, поданих в патентний і ринковий суд Швеції з 2016 року.

Шведський провайдер Bahnhof каже, що чинне законодавство має явні недоліки. Практика відправки листів позивачів, інтернет-користувачам на основі IP-адрес не відповідає чинному законодавству: "Ми хочемо бачити реформи, спрямовані на просування творчості, а не на комерційні інтереси", - кажуть представники Bahnhof.

Сьогодні в Україні немає персональної відповідальності споживача за поширення нелегального контенту, але можливо в майбутньому така практика з'явиться, і тоді боротьба з піратством вийде на інший рівень. Ми сподіваємося, що культура споживання контенту в нашій країні кожним роком буде покращюватися, а легальні методи поширення контенту будуть тільки рости.

Torrent Freak